UA

(066) 561 28 06

  • (066) 561 28 06
  • (067) 325 93 60
  • (050) 558 97 58
  • (050) 472 80 48
  • (067) 622 57 83
  • (063) 515 21 33
  • (099) 566 59 98
  • (067) 958 79 52
  • (067) 266 44 35
  • (050) 470 54 44
  • (098) 034 69 27
  • (050) 422 27 28
  • (066) 940 04 60
  • (050) 263 48 66
  • (050) 326 21 49
  • (067) 622 57 84
Корисна інформація

Словник мебляра, корисно завантажити, наші дилери і т.і.

Клієнту

Дилери Корисно завантажити Наші вакансії
Про виробників

Детальний опис брендів-виробників продукциї каталогу

Клиєнти про нас

Ми будемо раді будь-якому вашому відгуку

Замовити
Каталог 2015

Повний каталог продукції з доставкою

Ергономіка вашої кухні

Останні тенденції у світовому дизайні кухонних приміщень - це з'єднання максимальної зручності, досконалої художньої форми і високих технологій. Ці акценти лягають в основу інтер'єру при створенні кухонного простору. Керуючись критеріями зручності, дизайнери в першу чергу звертають увагу на ергономіку меблів, ступінь її комфортабельності.

Ергономіка - наука про розумну організацію праці , яка вивчає діапазон типових рухів людини і дає ряд орієнтирів для визначення висоти, ширини та інших параметрів, що забезпечують безпеку і комфорт на кухні. Простіше кажучи, це слово позначає одну просту ідею - не потрібно нічого ускладнювати! Кухонні меблі повинні бути спроектовані так, щоб полегшувати роботу і зменшувати фізичні навантаження і переміщення. Все має бути під рукою. Завдання ергономіки на кухні - це розмістити обстановку таким чином, при якій приготування страв здійснюється в найкоротший час і проробляється мінімальний шлях. Згідно з дослідженнями Інституту естетики жінка при неорганізованому облаштуванні кухні проходить за день кілька кілометрів з нескінченними поверненнями до одного і того ж робочого місця з безліччю нахилів і присідань, а приготування їжі та миття посуду займають від півтора до чотирьох годин!

Ефективність кухні залежить не стільки від наявності корисної площі, скільки від правильності її планування. Ергономічне планування кухні грунтується на трьох основних зонах активності: миття, холодильник, зона готування. Сукупність цих зон прийнято називати «робочим трикутником». Головне, щоб вони були не надто далеко і не дуже близько один від одного. Це необхідно з міркувань, як зручності, так і безпеки.
До параметрів ергономічної безпеки, відносяться також плавні кути, правильні габарити меблів, їх міцність, простота в зверненні. В організації зручного кухонного простору допомагають і різні меблеві елементи: навісні полки, вбудовані аксесуари, освітлювальні прилади. Добре продуманий інтер'єр кухні допомагає господині в роботі на кухні, економить час, нарешті, просто сприяє створенню сприятливого психологічного домашнього клімату.

При будь-якому планувальному і стилістичному вирішенні кухні її меблеве устаткування повинне мати такі функціональні зони:
   • зберігання продуктів, посуду, столової білизни, кухонних приладів
   • чистка, мийка, сушка посуду, оброблення продуктів
   • теплова обробка їжі
   • якщо дозволяє площа, зона прийняття їжі.

У пошуках нових образних рішень кухонних меблів, сполучень обсягів, кольорових площин, активного використання вбудованої техніки не варто забувати про головне - розташовувати робочі місця по вищеперелічених зонам, і дотримуватися при цьому послідовності технологічних етапів приготування їжі.

Послідовність робочих місць відповідно до технології приготування їжі:
    1. Холодильник, розташований в зоні зберігання продуктів.
    2. Робоче місце для попереднього чищення продуктів. Може бути об'єднано з мийкою, якщо використовувати мийку з «пляжем».
    3. Мийка продуктів. У цій зоні розташований контейнер для відходів. За допомогою ящиків під мийкою можна виграти цінний корисний простір для зберігання чистячих засобів, мішків для сміття та інших аксесуарів. Над зоною мийки рекомендується розташувати навісну шафу з посудосушителями.
    4. Остаточне оброблення продуктів, різка, шинкування і т.п. шафа-стіл в цій зоні краще оснастити викотними ящиками для зберігання столових приладів, різних лопаток, рушників.
    5. Теплова обробка їжі, варіння.
    6. Сервірування готових продуктів. У цій зоні, поруч з плитою, зручно розмістити шафи для каструль і сковорідок, а використання викатних систем полегшить доступ до них.

Безумовно, деякі з робочих місць можуть поєднуватися, як би накладатися один на одного, наприклад в районі мийки-раковини, тим більше що сучасні моделі нержавіючих врізних мийок припускають фігурні кришки на раковини, що є одночасно дошками для різання. Особливо це характерно для міні-кухонь.
Для дотримання параметрів ергономічної безпеки обов'язково слід врахувати наступне:
    • плита і мийка не повинні стикатися, відстань між ними повинна бути не менше 400мм, а краще 600-900мм
    • при відкриванні дверцят духовки вперед у людини за спиною має бути не менше 800 мм вільного простору
    • якщо кухонний гарнітур розташовується по 2-м протилежним сторонам кухні, то відстань між ними повинна бути не менше 1200мм
    • відстань від плити до вікна повинно бути не менше 45 сантиметрів
    • висота верхніх шаф повинна бути такою, щоб доступ до них здійснювався без використання драбин або табуретів
    • плавні кути, правильні габарити меблів, її міцність, простота в обігу.

Новинки: