Call-центр
(консультацiя, довiдка)
0-800-305-335
- безкоштовно по Україні
Інтернет-магазин
(купівля, резервування)
Кошик
Кошик

Правильна комплектація модулів для сушіння та зберігання посуду | KRONAS

08 жовтня 2019

Досі в процесі комплектації шафок із сушаркою часто використовують принцип – «щоб було красиво та підходили розміри». Це абсолютно неправильний підхід. Результатом таких дій стають поява цвілі й неприємних запахів у корпусі шафки, проблеми при експлуатації та чищенні, а також поява іржі на решітках. Щоб уникнути всіх перерахованих неприємностей, необхідно кардинально змінити методику проєктування модуля для зберігання посуду. Ця стаття розповість, як правильно вибрати кухонну сушарку та що ще потрібно врахувати при комплектації цього виду меблів.

Вибір оптимальної моделі сушки

Існує досить багато різновидів сушарок для посуду. Вони оцінюються за різними критеріями, тому вибір повинен ґрунтуватися на комплексному аналізі характеристик. Причому нехтувати жодними факторами, навіть якщо вони здаються незначними, не можна. Ігнорування автоматично тягне за собою погіршення експлуатаційних характеристик усього кухонного модуля.

Матеріал виготовлення

Для виготовлення кухонних сушарок використовують різні матеріали та технології. Від них залежать естетика, гігієнічність і довговічність сіток. Сьогодні в цих цілях виробники здебільшого використовують:

  1. Сталевий дріт, облицьований білою порошковою емаллю, – така технологія використовується при виготовленні сушарок економкласу. Плюси таких моделей – доступна вартість, а мінуси – занадто простий, непривабливий зовнішній вигляд, високий ризик появи іржі та навіть цвілі на прутах, а також низька навантажувальна здатність. Такі сушарки зазвичай купують для дешевих меблів, які планується експлуатувати обмежений час у побутівках, майстернях тощо.
  2. Сталевий дріт, розкритий за гальванічною технологією хромом або нікелем, – цей вид сушарок належить до середньої та преміальної цінових категорій. Якщо вибирати таку модель, рекомендується віддавати перевагу більш дорогим виробам. Дешеві сушарки мають обмежений термін експлуатації тонкого гальванічного покриття, тому з'являється ризик утворення іржавих плям через 2-3 роки експлуатації. Сушарки цього виду з преміальної категорії відмінно служать не менше ніж 10-15 років.
  3. Нержавійну сталь – вічний матеріал, який невразливий до корозійних процесів і не дає з'являтися та розвиватися цвілі. Кухонні сушки з нержавійної сталі представлені моделями стандартного і преміального класів. Різниця між ними полягає не в довговічності, а в навантажувальній здатності, естетиці й функціональності.

Якщо купувати модель для хорошого кухонного гарнітура, рекомендується віддавати перевагу решіткам зі стійким гальванічним покриттям або сушаркам із нержавійної сталі. У цьому випадку вибір ґрунтується виключно на особистих естетичних перевагах.

Рама

Одні моделі сушарок продаються з алюмінієвими рамами, а інші – без цих конструктивних елементів. Перевагу краще віддавати першому варіанту. Рама встановлюється замість дна навісної шафки й забезпечує повноцінну вентиляцію внутрішнього простору корпусу. Якщо вибрати сушарку без рами, вологе повітря всередині шафки буде застоюватися та з'явиться неприємний запах. Позбутися його потім непросто, тому дно з ЛДСП краще відразу замінити на алюмінієву конструкцію.

 

Матеріал для піддона

Піддони для кухонних сушарок виготовляють із пластику, алюмінію або нержавійної сталі. Усі матеріали практичні в експлуатації. Перевага пластикових піддонів полягає в тому, що вони недорогі та продаються окремо. Якщо буде потрібно заміна, то простіше й найдешевше це зробити з виробом із пластику. Металеві піддони не ламаються, але на їх поверхні може зібратися вапняний наліт. Адже в процесі експлуатації на цей елемент сушарки рідко звертають увагу.

При виборі сушарки також потрібно врахувати ще один момент – бувають моделі з одним або двома піддонами. Принципової різниці між ними не існує – вода, що капає з верхньої сітки, стікає по тарілках і збирається на нижньому піддоні. Звідти вона випаровується або зливається. Сенс встановлювати модель з двома ємностями для збору води є в тому випадку, коли відразу миється занадто багато посуду, який не витирається та не просушується перед розкладанням на сітках.

Глибина секцій

Обов'язково потрібно враховувати цей параметр. Адже корпус шафки може виявитися вужчим за решітки. У такому випадку виникнуть проблеми з закриванням фасадів. Щоб цього не сталося, необхідно попередньо виміряти глибину корпусу. Оптимально, якщо аналогічний розмір решіток буде на 5-10 мм менше за ширину бічної стійки.

Вид фасадів

При комплектації модулів для сушіння посуду найкраще використовувати фасади з решітками. Саме в такому випадку можна забезпечити повноцінну вентиляцію – повітря буде циркулювати через раму й отвори у дверних полотнах. Такий варіант комплектації – гарантія, що в шафках не з'явиться неприємний запах. Для гарнітурів з сучасним дизайном в таких випадках рекомендується використовувати рамкові фасади з перфорацією. Класичні кухні оснащуються дверними полотнами з решітками. 

Меблеві петлі

Якщо навісний модуль оснащений двостулковими фасадами, найкраще для їх навішування використовувати меблеві петлі з кутом відчиняння 165-175°. У цій ситуації вони значно зручніші за звичайні навіси 95-105°. Адже завдяки їх застосуванню в процесі перекладання посуду зі стільниці на решітки вдається ширше відчинити дверні полотна та вони не створюють перешкод.

Оптимальна конструкція та розташування шафки під сушарку

Найзручніший варіант для інтеграції кухонної сушарки – традиційна навісна шафка шириною 600-800 мм з двостулковими фасадами. Деякі проєктувальники меблів пропонують розмістити решітки в так званому єврокуті з одним дверним полотном, ширина якого найчастіше становить 300 мм. Такий модуль не дуже зручний при експлуатації, оскільки половина посуду опиниться в «глухій зоні». Щоб звідти дістати тарілку або чашку, потрібно весь час прибирати посуд, розташований навпроти фасаду.

Якщо крім кутового модуля ніде розмістити сушарку, тоді доцільно спроєктувати шафку на 2 фасади з прямокутним вирізом. Однак кутові сушарки для неї коштують майже у 3 рази дорожчі за звичайні моделі з аналогічною місткістю, і цей нюанс теж потрібно враховувати при організації простору в кухонних меблях. Практичний досвід свідчить, що завжди можна знайти місце для стандартного лінійного модуля з шириною корпусу 600-700 мм для інтеграції сушарки.

 

Багато кухонь із сучасним дизайном оснащують фасадами вертикального відчиняння. Якщо для їх комплектації використовувати звичайні підіймачі, сушаркою буде незручно користуватися. Адже нижній фасад навісної шафки при відчиненні на 80-110° (діапазон робочих кутів газових і механічних підіймачів) виявляється практично на рівні очей. Високим людям доводиться «пірнати», щоб дістатися до вмісту модуля. Проблеми можна уникнути при правильному виборі піднімальних механізмів. У таких випадках рекомендується використовувати підіймачі, які відводять фасад вгору та і повністю звільняють дверний отвір. При використанні таких систем відчиняння важелі підіймають полотно в паралельній площині.

Сушарки для тумб нижньої бази кухонного гарнітура

При пошуку місця для встановлення сушарки досі використовується стереотипний підхід і розглядаються тільки навісні шафки. Однак виробники вже давно випускають моделі для тумб нижньої бази, які значно зручніші в експлуатації. Ці системи оснащені механізмами висунення та представлені декількома модифікаціями. В залежності від моделі, тарілки з чашками можна розмістити на одному або на різних рівнях. Також виробляють сушарки для нижніх тумб зі зручними відділеннями для зберігання виделок, ложок і ножів.

 

Напрямні в таких сіток оснащені дотягувачами, що забезпечують плавне й безшумне відчинення/зачинення. Для збору води, що стікає, передбачені силіконові (пластикові) піддони відповідних розмірів. При комплектації тумб нижньої бази актуальні рекомендації для навісних шафок. Модулі потрібно оснащувати фасадами з решітками, а також забезпечити доступ повітря через дно або задню стінку. Для цього врізають спеціальні вентиляційні решітки або просто прибирають задню стінку. Однак перший варіант кращий, оскільки в другому випадку в тумбу з чистим посудом буде потрапляти різне сміття.

...
...
Коментарі
Ще ніхто не залишив свій відгук. Будь першим!
Написати відгук
Схожі записи
Підпишіться на цікаве
Підписатись
Відмова від розсилки
Дякуємо вам за ваш час та за довіру, яку ви віддали нашій компанії. Будь ласка, зверніть увагу, що ви більше не будете отримувати будь-які повідомлення, новини чи акції від нашої сторони. Якщо у майбутньому ви знову зацікавитеся нашою інформацією чи послугами, будемо раді бачити вас серед наших читачів знову. Дякуємо за ваше розуміння та співпрацю. Бажаємо вам всього найкращого.
Ви впевнені що хочете відмінити підписку?
loader
Так
Ні
×